Архаизам - категорија

набере повеќе

наберат
Вид збор: Глагол, свршен
Во печатница - сложи букви.
Англиски: set Албански: vendos

набрдила повеќе

Вид збор: Именка, множина
Дел од разбојот на кој е утврдено брдото.

наизуст повеќе

Вид збор: Прилог
Без да се гледа текстот, напамет.
Англиски: by heart

наказание повеќе

мн. наказанија
Вид збор: Именка, среден род
казна
Англиски: punishment

намерение повеќе

Види и: намера (ж.)
мн. намеренија
Вид збор: Именка, среден род
намера
Англиски: intention

намерник повеќе

мн. намерници
Вид збор: Именка, машки род
Случаен гостин, случајно сретнат човек.
Англиски: guest Албански: mysafir i rastit

намуз повеќе

мн. намузи
Вид збор: Именка, машки род
образ, чест, чесност
Англиски: honour Турски: namus

намузлија повеќе

немен.
Вид збор: Придавка
Што има намуз, чесен.
Англиски: decent Турски: namuslu

наоружа повеќе

наоружаат
Вид збор: Глагол, свршен
дотера, уреди
Англиски: arm Албански: rregulloj, ndreqem
(се наоружа) се дотера, се уреди
Англиски: arm Албански: rregullohem, ndreqem

написан повеќе

написаниот
Вид збор: Придавка
Нашарен, насликан.

наполица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Договор за работа со туѓ имот (земја, добиток) при што заработеното се дели на наполу меѓу работникот (наполичарот) и сопственикот на имотот.
Албански: meslin

напредие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
напредок
Англиски: progress

наравоучение повеќе

мн. наравоученија
Вид збор: Именка, среден род
Поука, предавање, пренесување определени правила, норми на однесување.
Англиски: moral

нарач повеќе

мн. нарачи
Вид збор: Именка, машки род
порака
Англиски: message

нарача повеќе

нарачаат
Вид збор: Глагол, свршен
Претскаже судбина.
Англиски: forecast Албански: paraljamëroj, parashikoj

нараџба повеќе

мн. нараџби
Вид збор: Именка, женски род
порака
Англиски: message

наредник повеќе

мн. наредници
Вид збор: Именка, машки род
Најстар по чин подофицер во југословенската војска до 1941 година.
Англиски: master sergeant Српски: наредник Албански: rreshter

нарече повеќе

наречат
Вид збор: Глагол, свршен
Претскаже судбина некому.
Англиски: predict Албански: parashikoj

народна повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Народна топка.
Англиски: dodge ball

наружа повеќе

наружаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера, нагизди, накити некого, нешто.
Англиски: decorate Албански: ndreqemtolisem, rregullohem, s

насиет повеќе

мн. насиети
Вид збор: Именка, машки род
порака, завет
Англиски: advice Турски: nasihat

наследие повеќе

Види и: наследство (ср.)
мн. наследија
Вид збор: Именка, среден род
наследство
Англиски: inheritance

наука повеќе

мн. науки
Вид збор: Именка, женски род
поука, поучување, опит
Англиски: knowledge Албански: njohuri, dituri
навик
Англиски: habit Албански: mësim, zakon

нафака повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
судбина, среќа
Англиски: fate Турски: nafaka

небичас повеќе

Вид збор: Прилог
(и: не би час) Веднаш, на часот, во истиот момент, за миг, за многу кусо време.
Англиски: instantly

негарски повеќе

негарскиот
Вид збор: Придавка
Што припаѓа, што се однесува на негар и на негарка.

неграмотен повеќе

неграмотниот
Вид збор: Придавка
неписмен
Англиски: illiterate

немски повеќе

Вид збор: Прилог
Без зборови, на начин на кој се разбираат немите.

ниет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
намера, решеност
Англиски: intention Турски: niyet

ниетлија повеќе

мн. ниетлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Што има намера, што е со намера.
Англиски: intentional Турски: niyetli

нокшир повеќе

мн. нокшири
Вид збор: Именка, машки род
Ноќен сад за вршење нужда.
Англиски: chamber pot Албански: oturak
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш