Архаизам - категорија

желание повеќе

Види и: желба (ж.)
мн. желанија
Вид збор: Именка, среден род
желба
Англиски: wish

жертва повеќе

Види и: жртва (ж.)
мн. жертви
Вид збор: Именка, женски род
жртва
Англиски: victim

жетвар повеќе

мн. жетвари
Вид збор: Именка, машки род
Народен назив за седмиот месец во годината.
Англиски: July Албански: korrik

животописание повеќе

Види и: животопис (м.)
мн. животописанија
Вид збор: Именка, среден род
животопис

жилетка повеќе

мн. жилетки
Вид збор: Именка, женски род
капутче, елече

жилиште повеќе

мн. жилишта
Вид збор: Именка, среден род
Место на живеење.
Англиски: dwelling Албански: vendbanim

жилиштен повеќе

жилишниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на жилиште.

житар повеќе

мн. житари
Вид збор: Именка, машки род
Народен назив за месецот август.
Англиски: august Албански: korrik

жолтица повеќе

Види и: жолтеница (ж.)
мн. жолтици
Вид збор: Именка, женски род
златна монета
Англиски: gold coin Албански: verdhushkë, monedhë ari
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш