Архаизам - категорија

ваистина повеќе

Вид збор: Прилог
навистина
Англиски: really

вакат повеќе

мн. вакати
Вид збор: Именка, машки род
време
Англиски: time Турски: vakit

вампирџија повеќе

мн. вампирџии
Вид збор: Именка, машки род
Според народното верување, тој што може да види или да убие вампир.

варка повеќе

мн. варки
Вид збор: Именка, женски род
чамец
Англиски: barque

варка повеќе

Види и: варди (несв.)
варкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внимава на нешто.
Англиски: guard
(се варка) се чува
Англиски: guard

вдовичлак повеќе

Види и: вдовство (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
вдовство
Англиски: widowhood

ведреница повеќе

мн. ведреници
Вид збор: Именка, женски род
Вид чаша во форма на ведро.

вели повеќе

велја
Вид збор: Придавка
голем
Англиски: large
Примери:
Првенците седат околу велјо гумно и си разговараат.

вергија повеќе

мн. вергии
Вид збор: Именка, женски род
данок, давачка
Англиски: tax Турски: vergi

вероисповедание повеќе

мн. вероисповеданија
Вид збор: Именка, среден род
вероисповед
Англиски: religion

ветрило повеќе

мн. ветрила
Вид збор: Именка, среден род
едро
Англиски: sail Албански: velë

вечна повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
пекол
Англиски: hell Албански: ferr

вигна повеќе

мн. вигни
Вид збор: Именка, женски род
Ковачка, железарска работилница.
Англиски: forge Албански: farkë
Ковачко огниште во кое се вжештува железото за ковење.
Англиски: forge Албански: farkë

вида повеќе

видаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лекува
Англиски: heal Албански: shëron

викач повеќе

мн. викачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што објавува нешто, што повикува некого, обично по судски налог.
Англиски: barker Албански: bërtitës

вичен повеќе

вичниот
Вид збор: Придавка
способен, умешен, кадарен
Англиски: capable

вишен повеќе

вишниот
Вид збор: Придавка
Што е висок.
Англиски: high

владичнина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Такса што му се плаќала на владиката.

власи повеќе

(се) власат
Вид збор: Глагол, несвршен
Влачи волна рачно на гребни.
Албански: tjerrë

воденик повеќе

воденикот
Вид збор: Именка, машки род
Штица на која се клаваат садовите со вода, букарот, ѓумот и бардаците.

врен повеќе

Види и: врел (прид.)
врениот
Вид збор: Придавка
врел
Англиски: boiling

врлина повеќе

мн. врлини
Вид збор: Именка, женски род
злоба, лошотија
Англиски: malice Албански: keqdashje
стрмнина
Англиски: precipice Албански: greminë

вход повеќе

мн. входови
Вид збор: Именка, машки род
влез
Англиски: entrance

вцрене повеќе

(се) вцренат
Вид збор: Глагол, свршен
Се возбуди, се вознемири, се вцрви од возбуда.
Англиски: blush
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш