Анатомија - категорија

хилус повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Средишен дел на некои органи по кој поминуваат крвни и лимфатични садови, нервите и одводни канали.
Латински: Hilum Англиски: hilus Албански: hilum

хилусен повеќе

Види и: хилус (м.)
хилусна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хилус.
Латински: Hilum Албански: hilumi
Примери:
Хилусни жлезди.

химен повеќе

мн. химени
Вид збор: Именка, машки род
девствена опна
Латински: hymen Англиски: hymen

хипофиза повеќе

хипофизата
Вид збор: Именка, женски род
Жлезда што ги регулира фукнциите на другите жлезди.
Англиски: pituitary gland

хранопровод повеќе

хранопроводот
Вид збор: Именка, машки род
Орган кој го поврзува голтникот со желудникот.
Англиски: esophagus Албански: ezofag, gurmaz
Примери:
Заболување на хранопроводот.
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш