Административен термин - категорија

шалтер повеќе

мн. шалтери
Вид збор: Именка, машки род
Прозорче - на станица, пошта, мала продавница и сл.
Англиски: counter, front desk Германски: Schalter Албански: shalter, sportel

шеф повеќе

мн. шефови
Вид збор: Именка, машки род
Раководно лице во установа, претпријатие и сл.
Англиски: chief Албански: shef
Примери:
шеф на одделение

штиклира повеќе

штиклираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Обележува со одреден знак ставка од листа или список.
Англиски: check
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш