Административен термин - категорија

табличка повеќе

мн. таблички
Вид збор: Именка, женски род
идентификација на моторно возило
Англиски: license plate
Примери:
регистарска табличка

такрир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Изјава, извештај, војнички рапорт.
Англиски: report Турски: takrir

такса повеќе

мн. такси
Вид збор: Именка, женски род
Определена сума што се плаќа при издавање или поднесување на некаков документ, при некаква дејност, услуга и сл.
Англиски: fee Албански: taksë, tatim
Примери:
Плати такса.

таксен повеќе

Види и: такса (ж.)
таксени
Вид збор: Придавка
такса
Примери:
Таксена марка.

таксидар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
даночник
Англиски: tax man Албански: taksëmbledhës

тарифа повеќе

мн. тарифи
Вид збор: Именка, женски род
Систем од норми за плаќање на нешто - такса, награди и сл.
Англиски: tariff Албански: tarifë

тарифник повеќе

мн. тарифници
Вид збор: Именка, машки род
Листа со тарифи.
Англиски: tariff

тело повеќе

мн. тела
Вид збор: Именка, среден род
Орган, состав од луѓе.
Англиски: organ Албански: organ, trup

територија повеќе

мн. територии
Вид збор: Именка, женски род
Простор, подрачје, област на една земја со определени граници.
Англиски: territory Албански: territor
Примери:
Територија на град, на држава и сл.

територијален повеќе

територијални
Вид збор: Придавка
Што се однесува на територија.
Англиски: territorial Албански: teritorial
Примери:
Територијална организација

трипликат повеќе

мн. трипликати
Вид збор: Именка, машки род
Трет примерок од некој документ или спис покрај оригиналот и дупликатот.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш